Meradikalkan Majoriti Penganut Hindu ialah Ancaman sebenar kepada umat Islam di seluruh India.

Comments · 115 Views

Sejak pemilihan semulanya pada tahun 2019, Narendra Modi telah meningkatkan minat terhadap falsafah majoriti Hindu untuk menjadikan India sebuah negara Hindu dan didorong oleh olok-olok pandangan pertama Hindu terhadap Parti Bhartia Janta (BJP), kumpulan vigilante sepanjang senjata yang di

Selain daripada panggilan pembunuhan beramai-ramai di Haridwar, Dharam Sansad, pada Dis 2021 dan dalam Mahapanchait Hindu di perkarangan Burari di Delhi Utara, pada 3 April 2022, pertikaian Hijab di Karnatka dan kini mengharamkan penjualan daging Halal di Mumbai Selatan, Maharashtra semasa Navratri, perayaan Hindu dan seruan untuk memboikot pedagang Islam di seluruh Karnataka telah menjadi peringatan yang luas kepada hampir dua ratus juta umat Islam di India kerana apakah tempat mereka di negara majoriti Hindu itu.

oleh ketaksuban anti-Islam yang semakin kurang ajar dan ganas oleh Modi, parti BJP sendiri.
Berikut adalah peringatan kepada pembaca seperti yang dilaporkan oleh clarion India tentang sejauh mana dan sejauh mana kumpulan Hindutwa telah pergi untuk menundukkan orang Islam dan merampas hak mereka untuk mencari rezeki dan menjalani kehidupan yang bermaruah dalam masyarakat terkini.

Dalam sidang akhbar yang diadakan pada 31 Mac 2022, lebih lapan pertubuhan Hindu di Bengalaru telah berkumpul untuk menyeru pengharaman daging Halal.

Pihak pengurusan kuil Hosa Marigudi di daerah Udupi menghalang umat Islam daripada mengambil bahagian dalam lelongan gerai dan kedai pada 18 Mac tahun ini untuk "Suggi Mari Pooji" tahunan yang akan diadakan di kuil itu pada 22-23 Mac.

Peniaga Islam mendakwa mereka diminta meninggalkan premis di pameran kuil oleh ahli kumpulan Hindutwa.Poster telah dicetak dan diterbitkan oleh Bajrang Dal yang meminta orang Hindu mengelak daripada melakukan perniagaan dengan vendor Muslim semasa Ugadi.

Perkara yang sama telah diterbitkan di muka buku Vishwa Hindu Parishad yang menyatakan bahawa "Halal didedikasikan kepada Allah, yang tidak boleh ditawarkan kepada Tuhan Hindu ,maka boikot semua produk Halal "MLA dan ahli BJP sedang tweet "Tiada lagi produk Halal untuk Hindu, mari kita lawan United melawan Jehad ekonomi".

Ramai penganut Hindutwa percaya bahawa bahasa Urdu adalah bahasa yang hanya dituturkan oleh orang Islam di India. Penerangan Urdu pada bungkusan makanan ringan rangup yang popular di India dilarang untuk dibeli kerana tekanan oleh organisasi radikal Hindutwa.

fundamentalis Hindutwa juga telah mengambil tindakan ganas membuat tuntutan ke atas ruang awam sebagai sebahagian daripada perayaan, menjalankan perhimpunan bersenjata di kawasan yang didominasi Muslim kononnya dengan niat untuk menakut-nakutkan masyarakat minoriti.

Kecenderungan India secara amnya kekal sebagai salah satu memuji hubungannya dengan dunia demokrasi barat, bagaimana ia boleh membenarkan kepada dunia itu bagaimana kuasa yang bertentangan dengan sekularisme kini berusaha untuk mengeluarkan umat Islam daripada kehidupan ekonomi India.

Comments